קיבוע זכויות פנסיה הוא אחד הצעדים החשובים ביותר שכל אדם שמגיע לגיל פרישה צריך להכיר. מדובר בתהליך שמאפשר לפורשים לקבל פטור ממס על חלק מהפנסיה או על כל הפנסיה, ובכך לשמור על חלק משמעותי מההכנסות החודשיות שלהם. התהליך יכול להשפיע באופן ניכר על איכות החיים לאחר הפרישה. במאמר זה נבין מהו בדיוק קיבוע זכויות, מי זכאי לכך, איך מגישים את הבקשה ומה היתרונות של התהליך.
מה זה קיבוע זכויות פנסיה?
קיבוע זכויות הוא תהליך חשוב לפורשים שמגיעים לגיל פרישה ומעוניינים לקבל פטור ממס על חלק מהפנסיה שלהם. התהליך הזה מאפשר לפורש לקבע את זכויותיו ולקבל פטור ממס בגובה סכום מוגדר, בהתאם לתנאים הקבועים בחוק. זהו שלב הכרחי בתכנון פרישה לפנסיה, במיוחד אם רוצים למצות את כל האפשרויות הפיננסיות ולהקטין את תשלומי המס המוטלים על קצבת הפנסיה.
מי זכאי לקיבוע זכויות פנסיה?
הזכאות לקיבוע זכויות פנסיה ניתנת לכל מי שהגיע לגיל פרישה תקני – 67 לגברים ו-65 לנשים, או פחות- תלוי בשנת הלידה . עם ההגעה לגיל הפרישה, כל פורש רשאי להגיש בקשה לקיבוע זכויות על מנת לקבל את הפטור המגיע לו על חלק מהפנסיה שלו. חשוב לציין כי גם אם לא ביצעתם את קיבוע הזכויות במועד היציאה לפנסיה, ניתן לבצע את הקיבוע גם בצורה רטרואקטיבית – דבר שמכונה קיבוע זכויות פנסיה רטרואקטיבית. ניתן לבקש הטבת מס זו עד 6 שנים רטרואקטיבית.
איך מגישים בקשה לקיבוע זכויות?
הגשת בקשה לקיבוע זכויות היא תהליך פשוט יחסית, אך דורשת דיוק והבנת כל השלבים. כדי לקבל את הפטור ממס על חלק או כל הפנסיה שלכם בגיל פרישה, יש להגיש בקשה מסודרת באמצעות טופס 161ד. הטופס מאפשר לרשות המסים לחשב את זכאותכם לפטור בהתאם לנתונים הפנסיונים שלכם.
הנה השלבים הבסיסיים להגשת בקשה לקיבוע זכויות:
- היערכות מוקדמת ובדיקת נתונים פיננסיים: לפני שמתחילים בתהליך קיבוע הזכויות, מומלץ לבדוק את כל מקורות ההכנסה הפנסיוניים שיש לכם. חשוב לוודא שאישור המס שיתקבל ממס הכנסה הוא על כל מקורות קבלת הקיצבה , והחישוב הכולל מבוצע בטופס 161ד. שלב זה מאפשר להגיש את הבקשה בצורה מקיפה ומדויקת.
- יצויין כי טופס קיבוע הזכויות– טופס 161 ד, הוא אמצעי לאירוע חד פעמי. ניתן לבצע קיבוע זכויות רק פעם אחת.
- הורדת טופס 161ד: ניתן להוריד את טופס 161ד מאתר רשות המסים או לקבלו אצל יועץ פנסיוני מוסמך. טופס זה הוא המסמך הרשמי לקיבוע זכויות וכולל את כל השדות שצריך למלא.
- מילוי פרטים אישיים: בטופס תצטרכו למלא את פרטיכם האישיים, כולל שם, מספר תעודת זהות, מועד הגיע הפורש לגיל הזכאות- גיל הפרישה התקני וכו.
- יש לציין האם התקבלו מענקים פטורים בעבר, קרי- האם נפדו פיצויים פטורים בעבר.
- בחירת מסלול פטור ממס: בטופס תצטרכו לבחור כיצד ברצונכם לנצל את הפטור. הפטור יכול לחול על קצבת הפנסיה שלכם, על מענקים שנמשכו או עתידים להימשך, ועל מקורות אחרים של הכנסה פנסיונית.
- קיימת מורכבות גבוהה מאוד במילוי הטופס, ולכן חובה להתייעץ וכן לבקש מיועץ פנסיוני מוסמך למלא את הטופס.
- הגשת הטופס לרשות המסים: לאחר שמילאתם את כל הפרטים הנדרשים, יש להגיש את הטופס לרשות המסים באופן מקוון דרך אתר רשות המסים או בהגשה פיזית למשרדי רשות המסים.
- ביחד עם טופס זה, יש להגיש למס הכנסה גם את תלושי הקיצבה שהתקבלו מכל קופה- תלוש ראשון. אלה הן הקופות שהאישור יועבר אליהן ויזכו א הפורש במס. כמו כן, יש להוסיף טפסי 161- טפסי עזיבה מכל המעסיקים האחרונים: ב- 15 השנה האחרונות או מ- 2012, לפי המוקדם. בנוסף, 3 תלושי שכר אחרונים.
- בדיקת הבקשה על ידי רשות המסים: לאחר הגשת הבקשה, רשות המסים תבדוק את כל הפרטים המצוינים בטופס ותוודא שהמידע תואם את המידע שבמאגריה.
- קבלת אישור על קיבוע הזכויות: לאחר בדיקת הטופס, רשות המסים תעביר אליכם אישור על קיבוע הזכויות הכולל את הפטור שאושר לכם ואת התנאים שחלים עליו. האישור יועבר ע"י רשות המיסים לקופות הרלוונטיות.
- קיבוע זכויות פנסיה רטרואקטיבי: אם לא ביצעתם את קיבוע הזכויות בזמן, תוכלו לבצע קיבוע זכויות פנסיה רטרואקטיבית. זה אומר שתוכלו להגיש בקשה לקבלת פטור על הפנסיה החל ממועד הפרישה ועד להיום, וייתכן שתהיו זכאים להחזרים בגין מס ששולם בתקופה זו. ניתן כאמור, לקבל 6 שנים רטרואקטיבית.
הקפדה על כל השלבים האלו תבטיח שתפיקו את המיטב מתהליך קיבוע הזכויות ותשמרו על הפנסיה שלכם בצורה חכמה ומיטבית.
האם כדאי לבצע קיבוע זכויות פנסיה?
השאלה האם כדאי לבצע קיבוע זכויות פנסיה תלויה במצבו הפיננסי של הפורש. ברוב המקרים, קיבוע זכויות מאפשר חיסכון במס, ולכן הוא מומלץ למי שיש לו פנסיה חודשית מעל מינימום מסויים- לגברים קיצבה שהנה מעל כ- 5400 ₪, לנשים קיצבה שהנה מעל 6600 ש"ח. הפער נובע במספר נקודות הזיכוי שאינו זהה בין גברים לנשים. תהליך הקיבוע מסייע להפחית את תשלומי המס החודשיים על קצבת הפנסיה ובכך לשפר את ההכנסה הפנויה.
מה סכום הפטור בקיבוע זכויות פנסיה?
סכום הפטור ממס על קצבת הפנסיה מתעדכן מפעם לפעם, והוא משתנה בהתאם למועדי הפרישה ולתקרות המס שקובעת המדינה. נכון לשנת 2025, ניתן לקבל פנסיה פטורה לחלוטין בסך 5375 ₪, בכפוף לאי משיכת פיצויים פטורים כלשהם, כעת ובעבר. חישוב זה נובע מתוך נוסחה שהנה 57% מתקרת קיצבה מזכה. סיום תהליך הפטור אמור להתבצע בינואר 2028, ןאז ניתן יהיה לקבל פטור שהנו 67% מתקרת קיצבה מזכה. גם כאן, קיבוע זכויות פנסיה רטרואקטיבית מאפשר למי שלא ביצע את הקיבוע בזמן, להגיש בקשה לקבלת פטור רטרואקטיבי בהתאם להחלטות הקודמות.
אפשרויות הפטור בקיבוע זכויות פנסיה
במסגרת קיבוע זכויות, ניתן לקבל פטור ממס על מספר מרכיבים בפנסיה. למשל, ניתן לקבל פטור על קצבת הפנסיה, על מענקי פרישה חד פעמיים, או על כספים שנמשכים מהקופות השונות בסכום חד פעמי- היוון קיצבה. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם יועץ פנסיוני מקצועי כדי להבין את האפשרויות ולבחור את הפטור המתאים ביותר בהתאם למצב האישי.

לסיכום
קיבוע זכויות פנסיה הוא תהליך חשוב ומועיל לכל מי שהגיע לגיל פרישה ורוצה להקטין את המס על קצבת הפנסיה שלו. בין אם מדובר על קיבוע זכויות במועד הפרישה או בצורה רטרואקטיבית, התהליך הזה יכול להביא לחיסכון משמעותי במס ולעזור בניהול פיננסי נכון לתקופת הפנסיה.
היועצת פנסיונית איילה אבני תוכל לעזור לכם להבין את האפשרויות העומדות בפניכם ולבצע את תהליך קיבוע זכויות הפנסיה בצורה מקצועית ומסודרת.
לקבלת ייעוץ אישי ומקצועי בנושא, דברו אתנו ונשמח לתאם לכם פגישה שתאיר את עיניכם ותוריד מכם באופן משמעותי את סף הדאגה.
מוזמנים לקרוא עוד על השירות שאנו מציעים בתחום ייעוץ פרישה לפנסיה